Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Tips till dig som ska köpa en begagnad sadel
Dela

Tips till dig som ska köpa en begagnad sadel

Hästnet

En bra sadel, som passar både dig och din häst är en förutsättning för att ridningen ska fungera. Många väljer idag att köpa en begagnad sadel och bara på Hästnet finns hundratals sadlar till salu. Men vad ska man tänka på när man köper en begagnad sadel? Vi har råden som gör begagnat-köpet lättare. 

Den främsta fördelen med att köpa en begagnad sadel är att det går att köpa sadeln till ett väsentligt lägre pris. Men det kan också kännas knepigt att avgöra i vilket skick en sadel är i. Vi frågade därför sadelmakare Mia Sunnman om några saker som man framförallt bör titta på för att bli nöjd med sitt begagnat-köp. Hon kom med fem tips:

  1. Börja med att känna igenom bommen och lyssna efter missljud. 

  2. Undersök hur mycket veck det finns på skinnet vid sitsen. Många veck är en varningsklocka för att bommen är uttjänt.

  3. Kontrollera så att alla sadelspikar/knappar sitter kvar. 

  4. Sömmar i kåpor, vulster och bossor går att laga så det är ingen avgörande faktor.

  5. Känn igenom stoppningen. Är det hård eller ojämn bör den få ny stoppning hos en sadelmakare. 

Via Hästnet säljs varje år mängder av begagnade sadlar. När man ska värdera om sadeln man är intresserad av är värd priset som angetts är det klokt att söka efter en liknande sadel för att se prisläget. 

  • Det är klokt att jämföra med priset andra tar för liknande sadlar men värdet beror såklart också på skicket och hur gammal den är, säger Sara Furberg, marknadschef på Hästnet. 

En fördel med att köpa en begagnad sadel är att väntetiden för att få sadeln är kortare jämfört med när du köper en ny. Och det fungerar faktiskt alldeles utmärkt att skicka en sadel med ett fraktbolag till en köpare. 

  • Be säljaren att packa din sadel i en kartong som är lagom stor så att sadeln inte glider runt inuti den. Sadeln ska helst förpackas med ett sadelöverdrag och gärna lite bubbelplast eller en mjuk filt som extra skydd, säger Sara Furberg

Det kan också vara klokt att teckna en tilläggsförsäkring via fraktbolaget om paketet mot förmodan skulle komma bort. Och så kvittot förstås!

  • På Hästnet finns ett digitalt köpekontrakt som jag verkligen rekommenderar vid affären, säger Sara Furberg. Det är specifikt anpassat för sadelaffärer och här kommer säljare och köpare överens om när pengarna ska föras över samt om, och hur länge köparen får ha sadeln för provridning, Kontraktet signeras sedan av båda parter, med mobilt BankID 

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet