Kvarka är en mycket smittsam bakterieinfektion hos hästar som orsakas av Streptococcus equi. Den kan sprida sig snabbt i stallmiljöer och orsaka allvarliga komplikationer. Här går vi igenom vad kvarka är, dess symptom samt hur man kan motverka och förhindra smittspridning.
Kvarka är en luftvägsinfektion som drabbar hästar och kan leda till hög feber, kraftig svullnad i lymfknutor och variga flytningar från näsan. Sjukdomen sprids genom direktkontakt mellan hästar eller genom föremål, som sadlar, bett och vattenhinkar, som har kontaminerats av smittade hästar. Bakterien kan även överleva i miljön under en viss tid, vilket gör sanering viktig för att stoppa smittspridningen.
Kvarka har en inkubationstid på 3–14 dagar och visar sig genom:
I vissa fall kan bakterien sprida sig i kroppen och orsaka "kastad kvarka", en allvarligare form av sjukdomen som kan vara dödlig.
Eftersom kvarka är mycket smittsamt är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder:
Antalet utbrott av kvarka skulle kunna minskas genom vaccination. Jämfört med hästinfluensa, där vaccination är utbredd, är kvarka fortfarande vanligt förekommande. En ny studie från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visar att det vaccin mot kvarka som finns på den svenska marknaden matchar de varianter av bakterien som förekommer i Sverige till 99,9 procent. Studien drar därför slutsatsen att det är möjligt att skydda hästar mot kvarka med hjälp av det kvarkavaccin som finns tillgängligt idag.
Det finns ingen specifik medicin som botar kvarka, men sjukdomen behandlas genom symtomlindring och understödjande vård. Isolering, febernedsättande läkemedel och i vissa fall dränering av varbölder kan vara nödvändiga. Efter genomgången sjukdom kan vissa hästar förbli smittbärare, vilket gör att tester kan vara nödvändiga innan de återintegreras i flocken.
"Många av Dunstans kunder har hästverksamhet som kan behöva stänga vid ett utbrott av kvarka. Karantän och sanering kan bli mycket kostsamt men med vaccin finns möjligheten att förebygga. Att förekomma och minska risken för smittsam sjukdom är vårt sätt att jobba skadeförebyggande."
– Stefan Fur, VD, Dunstan.
"Sjukdomen kan blossa upp igen på grund av att bakterien ligger kvar i hästens luftsäckar. På så sätt kan smittan exempelvis spridas vidare via gemensamma vattenbaljor eller gemensam utrustning. Oftast är det stall som importerar hästar till verksamheten som får in sjukdomen på det sättet, och sedan sprids det vidare."
– Enar Tollig, Försäkringsveterinär på Dunstan och veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget.
Kvarka är en allvarlig, smittsam sjukdom som kräver snabba och effektiva åtgärder för att förhindra spridning. Genom noggrann hygien, isolering och tidig upptäckt kan risken för smitta minimeras. Att vara välinformerad och förberedd kan göra stor skillnad för att skydda hästarnas hälsa.