Är du en av dem som bestämt dig för eller funderar på att arbeta med din hobby inom hästnäringen? Det finns en uppsjö av möjligheter till arbete inom branschen, läs mer här för en överblick över vilka yrken som finns och vilka vägar du kan ta för att nå dit.
Oavsett vilken inriktning du har så finns det en utbildning för dig- det kan vara trav, ridsport, galopp, islandshäst, brukskörning eller ridterapi. Möjligheterna är många! Vissa av utbildningarna kräver universitetsutbildning medan andra kan du läsa till på folkhögskola, yrkeshögskola eller ridgymnasium.
Hästskötare arbetar i olika stall i travstall, galoppstall, ridskolor, handels- och utbildningsstall, i avel- och uppfödningsverksamhet eller på djursjukhus. Det är ett omväxlande och praktiskt yrke där fokus ligger på att sköta om de hästar som finns i verksamheten, dvs. utfodring, skötsel av anläggning, stall och hästar mm. Ibland finns det möjlighet att rida eller köra hästar också men det är vanligtvis inte där fokus ligger.
Utbildningen sker på gymnasie- eller folkhögskolenivå.
Det finns flera vägar att gå om du vill arbeta som ridlärare. Du kan också utbilda dig till ridlärare speciellt för islandshästinriktning. En ridlärare arbetar på eller driver egen ridskola, och arbetet innebär förutom undervisning också ofta stalltjänst, utbildning eller underhåll av ridskolehästar samt ofta någon extra form av ansvarsområde som foder, inköp av hästar eller utrustning.
För att bli ridlärare kan du dels gå det treåriga Hippologprogrammet på Sveriges Lantbruksuniversitet eller via Hästportens Folkhögskola, där utbildningen sker i flera steg. Går du hippologprogrammet kan du också välja inriktningen stallchef. Hippologprogrammet inriktning ridsport läser du på Flyinge och Strömsholm. Inriktning islandshäst läser du på Wången.
Som tränare driver du eget företag. För tränarutbildningarna som sker i flera steg där A-tränare eller Fellow är den högsta nivån. För att bli trav- eller galopptränare utbildar du dig via Hästsportens Folkhögskola. Utbildningen innehåller bland annat sportens regelverk och styrning, träningsfysiologi, hästhållning och hästvälfärd, ekonomi, företagande, hållbarhet, kommunikation och ledarskap samt arbetsmiljö och arbetsrätt.
Både Veterinärprogrammet och Djursjukskötarprogrammet läser du till på Sveriges Lantbruksuniversitet. Båda utbildningarna gör att du kan arbeta kliniskt men också inom helt andra områden som inom läkemedelsbranschen, med foder eller med tillsynsarbete, smittskydd med mera. Du kan också fortsätta din akademiska bana och forska. Det finns också möjlighet att studera till veterinär utomlands. Har du en godkänd veterinärexamen inom ett EU-land kan du sedan ansöka om att få en svensk veterinärlegitimation.
Som hovslagare driver du eget företag oftast, men du kan också få anställning på hästklinik eller en större anläggning. Utbildningen är treårig och finns på Hästnäringens riksanläggningar Wången, Flyinge och Strömsholm, Jensen education eller Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.
Som agronom inriktad på husdjur har du stor kunskap om utfodring och möjliga arbetsområden blir då inom foderindustrin, men du kan också arbeta som rådgivare, konsult eller djurskyddsinspektör. Under utbildningen ingår allt från fysiologi, skötsel, hälsa och beteende till utfodring och avel. Husdjursagronom läser du till på Sveriges Lantbruksuniversitet.
Equiterapeuter arbetar med fysioterapi på hästar vilket betyder förebyggande friskvård och rehabilitering oftast. Massage, laser, akupunktur är exempel på metoder som en equiterapeut arbetar med. Equiterapeut är inte en skyddad titel med det finns längre yrkeshögskoleutbildningar som sträcker sig över 2-3 år och leder till diplomering samt ett förbund för yrkesverksamma.
Utöver de vi listat här finns ytterligare flera yrkeskategorier som till exempel jockey, att arbeta med hästunderstödd terapi, brukshästkörning, hästmassör, beridare, stallchef, yrkeslärare på gymnasium med mera. Läs gärna på HYN, Hästnäringens Yrkesnämnd om andra hästrelaterade yrken och vägen dit. Då vissa av titlarna inte är skyddade är det bra att kolla upp skolorna innan, läsa recensioner och kanske prata med yrkesverksamma om hur deras vardag ser ut och vilken utbildning de gått. Hästbranschen är stor och det finns något för alla.
Charlotte Jibréus - Charlotte är en hippolog med ett stort och brett hästintresse. Charlotte har arbetat i hästbranschen sedan 2007 som bland annat ridlärare, stallchef, foderrådgivare, föreläsare och försäljningschef.